No podem esperar ingènuament que l'Administració pública ho faci 'tot' per nosaltres. Com a ciutadans, alguna cosa l'haurem de fer nosaltres...

31 de gener 2019

Museu d'Història de Sabadell


El grup 'Mou-te' va portar a terme aquest dimarts dia 29 de gener una divertida activitat que va tenir molt més de cultural que d'excursionisme, tot i que de tot hi va haver.
En principi, els assistents, aquesta vegada unes quantes persones, van fer una caminada (per mantenir el costum) per diversos carrers del poble veí. Començant des del sector de la Creu Alta que antigament fou el "cementiri de les afores" de Sabadell, es va passar pel carrer de les vaques, per la font nova i els seus safareigs, per les excavacions del carrer Manaut i per l'Hotel Suís, entre d'altres llocs peculiars.
L'objectiu, però, era una visita "guiada" al Museu d'Història de Sabadell i, a l'hora pactada, allà estava el grup per veure què ens explicaven i ens ensenyaven.
Per començar, la 'guia' no era de Sabadell sinó precisament de Terrassa, per la qual cosa es va començar la conversa parlant de Sant Pere (la població, no la porta del cel). Després ens van fer conèixer els vallesans pre-romans (que resulta que no eren laietans com se sol creure) i d'altres sers ancestrals que es van anar aplegant (?) prop de l'encreuament de l'antiga 'via augusta' de fa dos mil anys amb el camí ral de Barcelona a Manresa d'en fa mil d'anys: es va parlar de tota una pila d'anys.
El que va resultar més destacat de la història que Sabadell té al seu Museu d'Història va ser la conservació d'una de les antigues 'creus de terme' que abans hi havia a les entrades/sortides de moltes poblacions. Concretament, a Sabadell, la que tenen guardada al seu museu és l'antiga creu de la Creu Alta (aquella que es va treure perquè les inclemències la malmetien i es va canviar per la que tenim ara - o per aquella altra de metall que tampoc tenim ja), o sigui, una creu nostra. Bé, la propietat actual de la peça pseudo-arqueològica no va quedar gens clara.
Total que, entre una cosa i l'altra, el grup va gaudir d'una altra matinal molt interessant, caminant i practicant l'excursionisme per patrimonis emblemàtics sense sortir del casc urbà de Sabadell.
Molt enriquidora la diversitat d'activitats que ofereix aquest grup sense sortir dels seus objectius prefixats. Atenció a la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada