No podem esperar ingènuament que l'Administració pública ho faci 'tot' per nosaltres. Com a ciutadans, alguna cosa l'haurem de fer nosaltres...

09 de novembre 2020

Taula participativa de la Creu Alta

Les associacions culturals, socials o cíviques que hi pugui haver en un barri, o les entitats similars de tota mena d'àmbit local, es van anar quedant a Sabadell sense un canal regular de comunicació ordinari amb l'Administració Municipal quan aquells antics "Consells de Districte" es van anar dissolent en la seva pròpia ineficàcia. Allò que va néixer fa molts anys com una innovadora fórmula de participació ciutadana en els afers consistorials (abans de 1977 això era "tabú"), va acabar sent una mena d'aparador polític al que ningú s'acostava a mirar res els últims dies.

Els "Consells de Districte" es van deixar de convocar per inassistència general i des d'aleshores (han passat uns quants anys) no s'ha creat res similar que els substituís, amb utilitat i rigor, és clar.

Vista la situació, i partint de la idea que el contacte permanent amb l'Administració - i amb els polítics titulars que la governen (a vegades no és el mateix)  - a moltes entitats i als moviments ciutadans propositius ens és necessari (amb això les associacions veïnals som les primeres), s'ha plantejat, a nivell de ciutat, que cal fer alguna cosa per trobar una sortida factible a aquesta inèrcia actual.

Qui ho ha portat a la palestra ha estat la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), precisament perquè moltes d'aquestes representacions ciutadanes ho hem anat reclamant des de que aquella ineficàcia esmentada al principi se'ns anava fent evident.

La proposta al respecte consisteix en constituir uns espais de treball veïnals (impulsats des del veïnat) on portar a terme amb profit aquesta connexió imprescindible entre "governants" i "governats" («de baix a dalt i de dalt a baix indistintament»). El format es demana que sigui el d'unes taules participatives que es composin segons la idiosincràsia de cada sector ciutadà, que en alguns llocs pot ser per districtes municipals i en d'altres per varis barris afins junts o per un únic barri definit en certs casos. La qüestió és que els representants veïnals tinguin prevista una forma ordinària i regular per dialogar amb els/les Regidors(es) de Districte, que és una figura política que es manté i que, en teoria, és la més propera a la ciutadania pel que fa a la distribució territorial de la gestió de la ciutat.

Veurem si d'aquesta iniciativa en podem impulsar i consolidar una nova manera de servir socialment al territori, a partir de les associacions veïnals que ja hi ha en tot ell i amb d'altres que s'hi vagin afegint.
Abans que seguir sense res, és interessant provar-ho.
La idea s'ha presentat als esmentats càrrecs territorials i a tots els ha semblat una interessant prova a realitzar. Les Regidories de Districte podran tenir un millor abastament de les seves teòriques competències i, si funciona recíprocament, el veïnat (la ciutadania) assolirà una seguretat més garantida respecte al manteniment de la qualitat social de cada barri i, en conseqüència, de la ciutat.
En el Districte Segon de Sabadell, la 'Taula Participativa de la Creu Alta' ha estat la primera que, el passat dia 4, s'ha constituït a la ciutat. En seguiran més; n'anirem parlant...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada